Första dagen på Lanta

Egentligen inte första dagen, men första dagen då vi inte kände oss som två zombies som lallade runt.

Klockan är 05.30 och jag vaknar, Anna sover, tungt. Jag inser vad klockan är och bestämmer mig för att det är inte rätt det här, jag ska sova mer.
Klockan är 06.24 och nu är jag klarvaken. Anna sover. Tungt. Jag “smyger” lite och väcker tillslut Anna, hon vill inte prata med mig, hon vill sova. Jag tar min kamera och knallar iväg ner till stranden. Stor fullmåne på himmelen jag tar några kort och tittar på min hundkompis som följt mig de senaste 5 minuterna. Han tycker jag är kass som inte har mat åt honom men han viftar ändå lite på svansen för att inte göra mig alltför ledsen. Jag knäpper lite kort, som vanligt sneda horisonter och nått på en stackars på båt. Den går små sköna vågor och äntligen känns det som att det är semester. Men vatten är bara intressant så länge så jag strosar vidare, hunden överger mig för en mer lovade kompis som kommer gåendes längre bort på stranden. Hittar ett träd fullt i ekorrar, iallafall tror jag det är ekorrar, som kutar runt i en väldans fart och tycks ha en dispyt med några fåglar. Blir ståendes och kikar på den en stund när de kastar sig mellan träden och mellan grenarna. Gör ett ganska lamt försök att knäppa några kort på dem men inser snabbt att den förmodade ekorren är så mycket snabbare än mig så jag ger upp.
Undrar om Anna är vaken. Jag återgår iallafall till vår sovplats för undersöka saken. Hon sover. Jag sätter på fläkten och går in på toaletten, hör ett konstigt ljud efter ett tag, Annas tröja har fastnat i fläkten. Hon är lite upprörd över att det ska låta så mycket hela tiden. Hon är alltså vaken. Anna vill sova mer, men syrsorna vill spela, syrsorna vinner, Anna går upp. Vi gör oss klara och kliver bort till receptions och serveringsdelen, färsk frukt, bananpannkaka och ananasjuice. En klockren frukost. Klockan har väl hunnit bli strax efter åtta och vi hyr en moppe för att åka in mot Saladan och shoppa flipflops och leta reda på de två smitarna Jennie och Peter. Stannar först till vid Kon-Tiki för att konstatera att de öppnar vid 10, det är alltså en stund kvar tills de öppnar. Vi bestämmer oss för att fortsätta vår jakt på flipflopar så länge. Till vårt stora förtret märker vi att öppningstiderna är anpassade efter semestertrötta turister och bara några få har packat upp sina affärer. Efter en kort rundtur och en fika på Baan’s café har tillräckligt många öppnat för att vi ska kunna dra runt och börja vår jakt. Efter några butiker och en hel del prutande givetvis har Anna fått tag i en skjorta, keps och ett par tofflor. Tillslut hittar även jag ett par tofflor. Det har blivit lite dyrare här och mer svårprutat, men vi är ute tidigt och eftersom de gärna vill göra en trevlig och bra affär för sin första kund för dagen klarar vi oss hyfsat billigt undan. En bra affär på morgonen ger tydligen god lycka resten av dagen. Vi får väl hoppas att det är sant iallafall.

Vi följde med och kollade in J & P’s bungalow och konstaterar att det är fräschare än Wadee, som tyvärr hunnit gå ner sig en del på det senaste året. Helt plötsligt kändes 500 baht för vårt boende som lite överpris. Vi gick ner till Funky Fish restaurangen på stranden och snackade med Miekel, den glade tysken, och konstaterar snabbt att vi är mer intresserade av att bo på Funky Fish med AC och en ordentlig kyl och allt vad som fanns. Så vi åkte Wadee och checkade ut, lämnade igen moppen och betalade. In på nya stället och känner oss rätt nöjda. Det är svalt och skönt i rummet, yttertemperaturen ligger nånstans runt 35-40DSC00619 grader. Jag slänger mig ner på den svala sköna sängen och njuter lite av tanken att vi bor skönt, det är varmt och det faktum att det är låååångt kvar tills vi ska åka hem. Jag blir dock snabbt ryckt ur mitt dagdrömmande då Anna som vandrat in på toaletten ger ifrån sig ett avgrundstjut. Vi har träffat på vår första kackerlacka.  Inte helt oväntat att det skulle hända förr eller senare. Jag går in på toaletten med stränga order från Anna om att “den ska dö och försvinna”. Sagt och gjort, försökte fånga den gigantiska kackerlackan på ett papper, den låg ju på rygg och såg död ut. Men icke, jag lyckades vända rätt den och den kutar iväg över golvet, efter lite funderade skjuter jag den med duschen och den landar på rygg igen. Den här gången får den sig en liten smäll av hälen från mina Puma skor innan den åker upp på pappret och vidare ner i toaletten. Problemet löst! Det var förmodligen det största jag sett någonsin i insektsväg. Vi har inte sett eller hört en enda kackerlacka till, men som tur är har vi andra gäster. Gecko ödlor, jättetrevliga små filurer som springer runt på väggen ibland, och jag vill gärna tro att de äter andra eventuella gäster som vågar sig in. Och skulle de missa att något så har vi garderat oss med en sprayburk av det giftigaste insektsmedel som den lokala butiken kunde uppbringa.

Resten av dagen spenderade vi i närheten av beachen. Vi badade, åt, drack både vatten och nån öl. Följde även med på en beachvolley match även om det kändes väldigt fjärran att delta. Hellre en kall öl i solen.